Verdiepende ontwerpcursus

Verdiepende knowhow van bouw- en installatietechniek voor een optimale afstemming

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hoe je de verschillende onderdelen van een tiny house goed op elkaar af kunt laten stemmen. Alleen met een goede afstemming kan een optimale woning met ideaal leefcomfort tot stand worden gebracht. Alle ins en outs over bouwfysica, de constructie, gebouwschil, installaties, bouwmaterialen en de fundering komen in deze cursus aan bod.
In vergelijking met de basiscursus is deze cursus veel technischer van aard. Zo worden er onder andere tools aangereikt om zelf bouw- en installatietechnische berekeningen te maken zodat je bijvoorbeeld precies weet hoe goed de gebouwschil presteert, hoeveel verwarmingsvermogen en zonnepanelen je nodig hebt, en welke kabel- en leidingdiktes je het beste kunt gebruiken.

Een op zichzelf staande cursus

De verdiepende ontwerpcursus is een op zichzelf staande cursus. Je hoeft hiervoor niet eerst de basis ontwerpcursus te hebben gevolgd. Wel sluit deze cursus daar goed op aan. Er wordt tijdens de lessen geen tijd besteed aan het opzetten van een eerste basisontwerp. Dit leer je in de basis ontwerpcursus. Heb je zelf al een ontwerp of een schets, dan leer je in deze cursus om deze verder uit te werken tot een detailontwerp. Met dit detailontwerp kun je zelf je tiny house gaan bouwen of een bouwer voorzien van alle informatie die hij nodig heeft om je huis te gaan bouwen. Je kunt daarnaast de kennis die je in deze cursus opdoet ook gebruiken om bijvoorbeeld een bestaande woning te verbouwen en te verduurzamen.

3D ontwerpmogelijkheden in Sketchup

Tijdens de cursus worden Sketchup bestanden gedeeld over 3D ontwerpmogelijkheden, met name van de constructie en de gebouwschil. Deze kun je als uitgangspunt gebruiken voor je eigen ontwerp.
Het is daarom handig als je enigszins met Sketchup overweg kunt. Als je de cursus volgt krijg je sowieso een aantal instructievideo’s om zelf de basisbeginselen van Sketchup te leren en hoe je je tiny house met deze software vorm kunt geven. De cursus is echter wel zo opgezet dat je niets zult missen als je niet met Sketchup wilt werken.

Wat komt er in deze cursus aan bod / wat leer je zoal?

– Veel interactie met medecursisten; je leert heel veel van elkaar
– Mogelijkheden verplaatsbare en grondgebonden tiny houses
– Bouwbesluiteisen en andere wetgeving
– Mogelijke varianten van tiny houses, interieur en exterieur mogelijkheden, installaties en off-grid toepassingen
– Constructie en funderingsmogelijkheden
– Bouwfysische kennis over warmte en vocht
– Dampopen en dampdicht bouwen
– Diepgaande kennis over de gebouwschil, materialen, installaties en off-grid toepassingen
– Berekenen van de capaciteit van de omvormer en het aantal benodigde zonnepanelen
– Berekenen van de prestatie van de gebouwschil waaronder de Rc- en U-waarde
– Berekenen van het warmteverlies voor bepalen van het vermogen van de warmteopwekker
– Aandachtspunten bij het bouwen van je tiny house

My Tiny Home heeft diepgaande bouwfysische en installatietechnische kennis, en weet door meer dan twintig jaar ervaring in de advieswereld de onderwerpen op een overzichtelijke gestructureerde manier te brengen en voor- en nadelen van bepaalde ontwerpkeuzes duidelijk inzichtelijk te maken.

Lesoverzicht

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten waarvan zes avondlessen en twee daglessen. De avonden zijn van 19.15u tot 21.15u. De daglessen zijn van 10.00u tot 15.30u.

Les 1    dinsdag 10 mei 2022        inspiratie, tiny house varianten
Les 2    dinsdag 17 mei 2022        ontwerp, wetgeving
Les 3    zaterdag 28 mei 2022      installaties, tiny house bezoek
Les 4    dinsdag 7 juni 2022         installaties
Les 5    dinsdag 14 juni 2022       fundering, constructie
Les 6    zaterdag 25 juni 2022      bouwfysica, gebouwschil
Les 7    dinsdag 5 juli 2022           installaties, detailontwerp
Les 8    dinsdag 12 juli 2022         detailontwerp

Locatie

Met uitzondering van les 3 worden alle lessen op de locatie van Groene Bouwmaterialen in Heusden gegeven. Groene Bouwmaterialen is een groothandel in bio-based bouwmaterialen. Naast een inspirerende en sfeervolle locatie voor deze cursus, is dit ook de ideale plek om de positieve aspecten van natuurlijke bouwmaterialen van dichtbij te ervaren. Les 3 zal plaatsvinden in of rondom Tilburg op een nog nader bekend te maken locatie.

Lesmateriaal

Naast de kennis die je opdoet in de lessen krijg je als cursist toegang tot een dropbox. Hierin worden documenten geplaatst met alle informatie uit de lessen + meer, in de vorm van geschreven documenten, presentaties, video’s, tools, 3D-ontwerpen, etc. Je krijgt hierdoor nog meer informatie tot je beschikking dan dat je in de les zelf al krijgt.

Investering

€ 595,- incl. btw
Dit is inclusief lesmateriaal en koffie/thee

Indien je naast de verdiepende ontwerpcursus ook de basis ontwerpcursus gaat volgen krijg je een korting van € 250,- incl. btw op het totaalbedrag. Hierbij zal wel enige overlap aan kennisoverdracht aanwezig zijn om de op zichzelf staande cursussen compleet te houden met een logische opbouw.