Module Woning / Tiny House ontwerp en Sketchup

In deze module leer je hoe je het beste te werk kunt gaan als je zelf een woning met het gratis computerprogramma Sketchup wilt ontwerpen/modeleren. Hoewel het maken van een schetsontwerp en bouwtekeningen van een woning op papier ook aan bod komt, is deze module voornamelijk gericht op driedimensionaal ontwerpen met Sketchup. Dit programma is vrij toegankelijk om zelf mee aan de slag te gaan maar toch kan er stagnatie optreden als je onervaren bent met dit programma en het ontwerpmodel wat complexer begint te worden. Als je in je model vanaf het begin af aan al rekening houdt met een bepaalde werkwijze dan kun je veel sneller en efficiënter werken en loop je later tegen minder problemen aan. Ook leer je handige tips en trucs waarmee het werken in Sketchup aanzienlijk wordt vergemakkelijkt.

Van de avondlessen wordt het scherm opgenomen en in een dropbox geplaatst, waardoor je altijd kunt terugkijken hoe bepaalde handelingen in Sketchup ook al weer werden voorgedaan. Verder is er in deze module veel ruimte voor vragen van cursisten, waarbij centraal bepaalde ‘problemen’ waar cursisten in Sketchup tegenaan lopen worden behandeld.

Wat leer je zoal in deze module?

 • Hoe je op papier een schetsontwerp en bouwtekeningen van een woning kunt maken
 • Handigheden waardoor je veel sneller in Sketchup kunt werken
 • Hoe je in Sketchup een plattegrond kunt tekenen en van daaruit je woning in 3D kunt modeleren
 • Hoe je vanaf scratch een woning opbouwd in Sketchup op een manier waardoor je snel en efficiënt kunt blijven werken
 • Hoe je vanuit je Sketchup model handig constructieaanzichten maakt waarmee een bouwer direct aan de slag kan
 • Oplossingen voor ‘problemen’ waar je in Sketchup tegenaan loopt

Lesprogramma, overzicht, data, tijden en investering

Deze module omvat de lessen 13 t/m 15 uit het lesprogramma

Klik hier voor het lesoverzicht met data, lestijden en investering.

Klik hier voor meer informatie over de andere modules.

Wat zeggen de cursisten?

 • Een mooie cursus die qua inhoud goed in elkaar zit. De praktische en technische inhoud gaat diep. Joris is er goed in om het ingewikkelde technisch begrijpbaar te houden en toepasbaar te maken.

  Kim Voogel
 • Joris deelt niet alleen ontzettend veel zowel verdiepende als brede kennis in zijn workshops met goed uitgewerkte presentaties, hij creëert ook een setting waarin ruimte is voor interactie en eigen inbreng vanuit de deelnemers wat een extra leerzaam effect heeft. Het helpt je wijzer en geïnspireerd verder in ieders eigen project of avontuur.

  Hanno de Heij-Huiting
 • Joris is een expert op het gebied van bouwen met hout, zowel voor de woningbouw als voor een Tiny House.

  Frans van der Steen
 • Er komt heel veel kijken bij het bouwen van een Tiny House en dankzij deze cursus heb ik nu een ontwerp voor mijn droomhuisje met een duidelijk beeld van hoe het tot stand kan komen.

  Loïs Verhoef