Mijn passie en grondige verdieping in gezond, natuurlijk, energiezuinig en harmonieus bouwen, Tiny Houses en off-grid leven, gecombineerd met mijn diepgaande achtergrond in bouwfysica en installaties hebben er toe geleid om al deze onderwerpen in één omvangrijke cursus aan te bieden.

Cursus natuurlijk en gezond bouwen, houtskeletbouw / Tiny House ontwerp en off-grid wonen

De titel van deze cursus is een hele mondvol. Omdat niet iedereen al deze onderwerpen even interessant of momenteel relevant vindt om daar meer over te leren, is deze cursus opgebouwd uit een aantal modules die afzonderlijk van elkaar gevolgd kunnen worden.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Eén of meerdere modules uit deze cursus zijn bedoeld voor diegene die:

 • zich oriënteerd om in een houtskeletbouw woning / Tiny House te gaan wonen
 • zelf een houtskeletbouw woning / Tiny House wil gaan bouwen
 • een gebouw zelfvoorzienend (off-grid) wil maken
 • een gebouw gezonder en/of energiezuiniger wil maken
 • geïnteresseerd is in natuurlijk bouwen met stro, kalkhennep, kalk en leem
 • een woning wil ontwerpen/modeleren met het computerprogramma Sketchup
 • wil leren hoe je de gebouwschil kunt optimaliseren en installaties kunt dimensioneren
 • wil leren hoe je zelf bouwbesluitberekeningen kunt maken waarmee je kosten bespaart op de bouwaanvraag

Wat mag je verwachten?

Er zitten voor ontelbaar veel uren aan onderzoeks- en voorbereidingswerk in deze cursus waarbij ik een enorme hoeveelheid aan informatie heb gestructureerd en gesystematiseerd. Hierdoor heb ik verschillende bouwconcepten, -methoden en -technieken op een overzichtelijke manier met elkaar kunnen vergelijken.
Door mijn diepgaande bouwfysische en installatietechnische kennis en meer dan 20 jaar ervaring in de advieswereld heb ik geleerd om voor- en nadelen van bepaalde ontwerpkeuzes duidelijk inzichtelijk te maken. Daarnaast schep ik genoegen om complexe materie zoals de vochthuishouding in constructies – en ook minder complexe materie – op een heldere visuele manier uit te leggen.
Door de ervaring die ik heb opgedaan met het bouwen van mijn eigen Tiny House en het ontwerpen van verschillende Tiny Houses in het computerprogramma Sketchup heb ik geleerd wat wel en niet goed werkt, waar je op moet letten en hoe je het beste te werk kunt gaan wat betreft het bouwen en ontwerpen van Tiny Houses.
Dit alles deel ik graag met je.

Interactie is belangrijk. Deelnemers kunnen veel van elkaar leren omdat iedereen wel expert is op een bepaald vlak. Ik schep in de lessen daarom voldoende ruimte voor het delen van kennis van deelnemers in context met de lesstof waardoor een mooie kruisbestuiving van kennisoverdracht ontstaat.

Naast de kennisoverdracht die tijdens de lessen tot stand komt krijg je ook toegang tot een dropbox waarin je de presentatie van de les en documenten met informatie over de onderwerpen die tijdens de les zijn besproken kunt downloaden. Deze documenten (o.a. video’s, pdf’s, excel-tools en sketchup-modellen) bevatten vaak ook nog aanvullende informatie die tijdens de les niet aan bod is gekomen.

Overzicht modules

Klik op een module hieronder voor meer informatie.

Sommige lessen uit verschillende modules overlappen elkaar.
Klik hier voor het lesoverzicht, data, lestijden en investering.

Weet je al precies wat je wilt gaan volgen?

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte gehouden worden over nieuwe ontwikkelingen van My Tiny Home of nieuwe cursusdata?

Wat zeggen de cursisten?

 • Een mooie cursus die qua inhoud goed in elkaar zit. De praktische en technische inhoud gaat diep. Joris is er goed in om het ingewikkelde technisch begrijpbaar te houden en toepasbaar te maken.

  KIm Voogel
 • Joris deelt niet alleen ontzettend veel zowel verdiepende als brede kennis in zijn workshops met goed uitgewerkte presentaties, hij creëert ook een setting waarin ruimte is voor interactie en eigen inbreng vanuit de deelnemers wat een extra leerzaam effect heeft. Het helpt je wijzer en geïnspireerd verder in ieders eigen project of avontuur.

  Hanno de Heij-Huiting
 • Joris is een expert op het gebied van bouwen met hout, zowel voor de woningbouw als voor een Tiny House.

  Frans van der Steen
 • Er komt heel veel kijken bij het bouwen van een Tiny House en dankzij deze cursus heb ik nu een ontwerp voor mijn droomhuisje met een duidelijk beeld van hoe het tot stand kan komen.

  Loïs Verhoef