De eerste creatie van My Tiny Home is het huis van de eigenaar zelf. Klik op de groene circels in de plaatjes hieronder om te lezen welke features er zoal in dit huis worden toegepast.
Deze twee zonnepanelen op een aluminium frame kunnen precies onder de gewenste hellingshoek worden gezet en naar het zuiden worden gericht voor een maximale energieopbrengst.
Het derde zonnepaneel bevind zich op het slaapkamerdak en blijft plat op het dak liggen.
De ademende buitengevel bestaat voornamelijk uit bio-based bouwmaterialen. Achter de red cedar gevelbekleding is een waterkerende houtvezelplaat toegepast. Deze heeft zowel een waterkerende, isolerende als geluiddempende functie. Tussen de vuren staanders van de wandconstructie bevind zich schapenwolisolatie. Schapenwol heeft naast een isolerende ook een luchtzuiverend en vochtregulerende werking.
Onder dit dakluik zit een vlizotrap verwerkt in de dakopbouw. Hierdoor is het dak eenvoudig te bereiken.
Op het dak is vrije ruimte aanwezig voor bijvoorbeeld een dakterras of plantenbakken.
De lichtkoepel boven het bed is gedeeltelijk of volledig te openen. Enerzijds heeft dit een ventilerende functie en anderzijds kan er op dagen met een aangename buitentemperatuur met een open dak worden geslapen.
Aan beide kanten van het huis zit een luik die toegang verschaft tot de berging. Hierdoor kunnen eenvoudig grote objecten zoals gereedschapskoffers worden gepakt en worden teruggezet.
Afgeronde hoeken bij de overgang tussen plafond en wand zorgen voor een natuurlijke vormgeving en bevorderen ook de energiedoorstroming. Op de slaapkamer en badkamer worden ook gebogen vormen toegepast.
Warmte wordt opgewekt met een CV-pelletkachel. Ongeveer 80% van het warmtevermogen wordt aan cv-water afgegeven, de overige 20% rechtstreeks aan de ruimte. De warmte uit het cv-water wordt voor een deel in een buffer in de berging opgeslaan. Dit voorkomt het vaak aan- en afslaan van de CV-pelletkachel.
Via een droogbouw wandverwarmingsysteem (en deels plafond) wordt de benodigde warmte gecontroleerd aan de ruimte afgegeven. Door middel van een kamerthermostaat kan zowel overdag als ’s nachts iedere gewenste ruimtetemperatuur worden ingesteld. Hierdoor zullen de verwarmde ruimtes in het huis nooit meer afkoelen dan je zelf wenst.
Achter de koelkast bevinden zich boven en onder ventilatieopeningen in de gevel. Deze zijn van buiten niet zichtbaar omdat de gevelbekleding hierover doorloopt. Door de ventilatieopeningen kan de koelkast zijn warmte aan de achterkant kwijt aan de buitenlucht, omdat een natuurlijke luchtstroming ontstaat. Hierdoor wordt het energieverbruik van de koelkast verminderd.
In de badkamer bevind zich een composttoilet en recirculatiedouche. Het composttoilet werkt met een gescheiden opvangsysteem voor urine en ontlasting.
Ten opzichte van een normale douche verbruikt de recirculatiedouche vier keer minder water, maar er komt wel vier keer zoveel water uit de douchekop. Het lage waterverbruik komt doordat het douchewater d.m.v. een eigen kringloop wordt hergebruikt. Hierbij wordt het water continu gezuiverd. Ook is er een handdouche aanwezig die alleen ‘vers’ water gebruikt.
In de slaapkamer en badkamer bevinden zich radiatoren. Er wordt een laag temperatuur verwarmingsysteem toegepast vanwege de combinatie met wandverwarming. Hierdoor is de warmteafgifte van radiatoren een stuk lager dan bij traditioneel hogere cv-watertemperaturen. De radiator in de slaapkamer is uitgevoerd met boosterventilatoren. Met een minimaal elektriciteitsverbruik vergroten deze de warmteafgifte aanzienlijk.
Warm tapwater voor keuken- en douchegebruik komt uit een 30 liter warmwaterboiler. Dit water wordt in de koude maanden verwarmd door de CV-pelletkachel en in de warme maanden door opgewekte elektriciteit via de zonnepanelen.
Met behulp van een cv-verdeler is de temperatuur in de woonkamer, badkamer en slaapkamer individueel te regelen met een ruimtethermostaat.
Er wordt een hybride vorm van water en elektriciteitsgebruik toegepast. De woning kan zowel volledig off-grid functioneren als met een aansluiting op het water en/of elektriciteitsnet. Indien off-grid moet er in de wintermaanden wat zuiniger worden omgegaan met de opgewekte elektriciteit uit de zonnepanelen. Mogelijk is er een extra energiebron nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een generator of kleine windmolen.
Voor het tapwater is een 115 liter watertank aanwezig voor als het huis off-grid staat. Deze tank kan handmatig met kleinere watercontainers worden gevuld. Langs de watertank bevind zich een hydrofoorpomp met drukvat die de waterleiding op de gewenste druk houdt.
Achterin de verdiepte bak bevinden zich de laadregelaars voor de zonnepanelen en een LPF accu waarin de opgewekte elektrische energie wordt opgeslagen.
Het huis bevindt zich momenteel in de afbouwfase. In de gallery hieronder zie je foto’s van diverse stadia tijdens de bouw.
My Tiny Home kan je ondersteunen om ook jou woondroom werkelijkheid te laten worden!