Basis ontwerpcursus

Een complete cursus

De tiny house basis ontwerpcursus is een all-round cursus waarin alle aspecten aan bod komen waar aandacht aan moet worden besteed om een tiny house te realiseren. Naast het maken van een tiny house ontwerp leer je in deze cursus o.a. hoe je een mogelijke woonlocatie vind, wat de wetgeving is omtrent de bouw en verplaatsing van tiny houses, wat je mogelijk aan investering kwijt bent en hoe je een tiny house kunt financieren. Verspreid over de lessen zal de benodigde technische kennis aan bod komen waarmee je een goed basisontwerp tot stand kunt brengen.

Overzichtelijk en gestructureerd

In deze cursus ga je je eigen tiny house ontwerpen met de benodigde plattegronden, aanzichten en doorsneden. Er zijn ontzettend veel ontwerpkeuzemogelijkheden wat betreft verplaatsbaarheid, interieur, exterieur, installaties, off-grid toepassingen, etc. Deze enorme hoeveelheid aan mogelijkheden kan overweldigend zijn. Tijdens de lessen wordt je daarom op een heldere, overzichtelijke en structurele manier begeleid in het maken van de voor jou meest geschikte keuzes.

Ontwerpen op de manier die bij jou past

Tijdens de cursus leer je zowel om plattegronden, aanzichten en doorsneden op papier te tekenen als om te ontwerpen met het gratis computerprogramma Sketchup. Je hebt dan zelf de keus hoe je je ontwerp verder uitwerkt.

Wat kan ik na deze basiscursus met mijn ontwerp?

Mogelijk wil je je basisontwerp na deze cursus door een architect of bouwkundig tekenaar laten uitwerken tot bouwtekeningen. Doordat je al een basisontwerp hebt zul je aardig op de ontwerpkosten kunnen besparen omdat je een flinke stap in het ontwerpproces met een architect kunt overslaan door het gedane voorwerk. Ook kun je met dit basisontwerp een (ervaren) tiny house bouwer voorzien van alle belangrijke informatie die hij of zij nodig heeft om je tiny house te gaan bouwen. De bouwer kan vervolgens met je de details bespreken.
Wil je zelf meer know-how hebben over de details van je ontwerp voordat je een architect, bouwkundig tekenaar of bouwer inschakelt, of wil je zelf je tiny house gaan bouwen, dan is de verdiepende ontwerpcursus een ideaal vervolg op deze cursus.

Wat komt er in deze cursus aan bod / wat leer je zoal?

– Veel interactie met medecursisten; je leert heel veel van elkaar
– Dromen en woonwensen helder krijgen
– Mogelijke woonlocaties vinden
– Mogelijkheden verplaatsbare en grondgebonden tiny houses
– Bouwbesluiteisen en andere wetgeving
– Benodigdheden voor aanvragen van een omgevingsvergunning
– Mogelijke varianten van tiny houses, interieur en exterieur mogelijkheden, installaties en off-grid toepassingen
– Opzetten van een tiny house ontwerp met plattegronden, aanzichten en doorsneden op zowel papier als digitaal in 3D met sketchup
– Opbouw gebouwschil varianten en isolatiemogelijkheden
– Investering en financiering van tiny houses
– Zelfwerksessies waarin je persoonlijke aandacht krijgt, specifiek gericht op dat waar je graag meer over wilt weten

De meeste Tiny House (basis) ontwerpcursussen die in Nederland worden gegeven behandelen nagenoeg dezelfde onderwerpen. Wat de cursussen van My Tiny Home kenmerkt is de diepgaande bouwfysische en installatietechnische kennis die aanwezig is, en door meer dan twintig jaar ervaring in de advieswereld weet My Tiny Home de onderwerpen op een overzichtelijke gestructureerde manier te brengen en voor- en nadelen van bepaalde ontwerpkeuzes duidelijk inzichtelijk te maken.

Lesoverzicht

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten waarvan zes avondlessen en twee daglessen. De avonden zijn van 19.15u tot 21.15u. De daglessen zijn van 10.00u tot 15.30u.

Les 1    donderdag 7 apr 2022         inspiratie, dromen en wensen
Les 2    donderdag 14 apr 2022       woonlocatie, verplaatsbaar of grondgebonden, wetgeving
Les 3    donderdag 21 apr 2022       keuzemogelijkheden, ontwerp
Les 4    zaterdag 30 apr 2022           installaties, tiny house bezoek
Les 5    donderdag 12 mei 2022      installaties, introductie sketchup
Les 6    donderdag 26 mei 2022      begeleide zelfwerksessie
Les 7    zaterdag 11 juni 2022          gebouwschil, begeleide zelfwerksessie
Les 8    donderdag 23 juni 2022      presentatie, investering en financiering

Locatie

Met uitzondering van les 4 worden alle lessen op de locatie van Groene Bouwmaterialen in Heusden gegeven. Groene Bouwmaterialen is een groothandel in bio-based bouwmaterialen. Naast een inspirerende en sfeervolle locatie voor deze cursus, is dit ook de ideale plek om de positieve aspecten van natuurlijke bouwmaterialen van dichtbij te ervaren. Les 4 zal plaatsvinden in of rondom Tilburg op een nog nader bekend te maken locatie.

Lesmateriaal

Naast de kennis die je opdoet in de lessen krijg je als cursist toegang tot een dropbox. Hierin worden documenten geplaatst met alle informatie uit de lessen + meer, in de vorm van geschreven documenten, presentaties, video’s, etc. Je krijgt hierdoor nog meer informatie tot je beschikking dan dat je in de les zelf al krijgt.

Investering

€ 495,- incl. btw
Dit is inclusief lesmateriaal en koffie/thee

Indien je naast de basis ontwerpcursus ook de verdiepende ontwerpcursus gaat volgen dan krijg je daarop een korting van € 250,- incl. btw. Hierbij zal wel enige overlap aan kennisoverdracht aanwezig zijn om de op zichzelf staande cursussen compleet te houden met een logische opbouw.